Direktlänk till inlägg 21 januari 2012

Tack du högre makt!!

Av Sandra - 21 januari 2012 13:44

LB-hus är i en ordentlig kris. Företaget kan inte betala sina skulder och har beviljats företagsrekonstruktion. Bolaget beräknas få ett underskott på 32 miljoner kronor för 2011 och försäljningen har minskat med 50 procent.

 

BROMÖLLA. Så sent som i början av december varslade LB-Hus 71 anställda om uppsägning. Nu kommer nästa slag som visar att företaget är i rejäl gungning. Småhustillverkaren har lämnat in en ansökan om företagsrekonstruktion till Kristinstads tingsrätt. Av den framgår att bolaget har brist på likvida medel och har haft svårt att betala sina skulder under en länge tid. Skulderna består i huvudsak av löneskulder, provisioner till agenter och leverantörsskulder samt skulder till banken. Krisen för LB-hus bottnar i att folk efterfrågar hus.

– Bakgrunden är att bankerna inte lånar ut pengar till våra kunder så de kan inte köpa hus. Husmarknaden har försvunnit. Vår enda uppgift är ju att göra hus, säger Anders Althin, styrelseordförande i LB-hus AB och vd för Esalp Invest AB som äger LB-hus.

Du tänker på bolånetaket?

– Det är bolånetaket, men också testen av kunderna från bankens sida. Officiellt är bolånetaket 85 procent, men de flesta bankerna använder 75 procent och sedan gör de en räntetest på de 25 procenten på 8, 9 procent. Det klarar inte folk.

Volymminskning

Anders Althin påpekar att detta har gjort att hela småhusbranschen är i gungning.

– Tyvärr är det så att i stället för att låna ut har bankerna ökat sina marginaler och de är ointresserade av bolån trots att risken är väldigt liten.

För LB-hus betyder det att företaget sålt betydligt färre hus och man har sett en kraftig volymminskning. Detta har gjort att priserna pressats och fått till följd att marginalerna på sålda hus blivit lägre.

– Försäljningen har gått ner med 30 procent 2011 och i jämförelse med hur den var 2007, då det var bra försäljning, så är det hälften ungefär, säger Anders Althin.

Hade ni hunnit hämta er från den förra krisen 2008?

– Knappt. Kriserna kommer så snabbt att vi inte hinner anpassa storleken. Vi har många som varit anställda länge och det tar nästan sex månader att minska arbetsstammen. Då måste vi betala löner trots att vi inte har arbete åt alla.

Anders Althin berättar att man inom tre veckor ska ha upprättat en reskonstruktionsplan. Han tror att LB-hus kan klara sig ur krisen och åtgärder är på gång.

– Det ena är att vi håller på att dra ner kostnaderna och det andra är att vi kommer att försöka göra en uppgörelse med våra fordringshavare, säger han och fortsätter:

– Sedan kommer vi att söka efter strukturella affärer i branschen. Eftersom det är fler företag som har liknande problem så kan vi kanske samarbeta på något sätt med dem.

Har ni samarbete med andra företag i dag?

– Nej, egentligen inte. Det finns inte så mycket samarbete i denna branschen.

Hur nära är LB- h us konkurs?

– LB-hus är inte på obestånd på så sätt att vi inte har tillgångar. Vi har fortfarande mycket tillgångar, men vi har inga pengar på banken och det gör att vi inte kan betala.

Ansökan om företagsrekonstruktion beviljades på fredagen och advokaten Ola Sellert är utsedd till rekonstruktör.

Företagsrekonstruktion

LB-Hus

I en ekonomisk krissituation en grundläggande förändring av ett företag som har betalningssvårigheter och är på väg in i en konkurs.
Vid en rekonstruktion ska det undersökas om verksamheten kan förändras så att lönsamhet kan uppnås i företaget, till exempel genom att lägga ned olönsamma delar eller sälja en fastighet.
Ansökan om företagsrekonstruktion görs vid tingsrätten.
Rekonstruktion beviljas normalt för en period om tre månader, och kan därefter förlängas med upp till tre månader åt gången, men aldrig till mer än tolv månader.
Källor: Nationalencyklopedin och Företagarna
Omsättning 2011: 560 miljoner kronor.
Underskott 2011: 32 miljoner kronor.
Antal anställda: 202 personer.
Bolaget ägs till 100 procent av Esalp Invest AB.
Esalp Invest köpte bolaget 2004.
Vd: Tomas Ringdahl.
Styrelseordförande: Anders Althin.
Bolaget har försäljningskontor på cirka 20 platser i Sverige.

 

På söndag skulle vi ha ordnat det sista innan kontraktet skulle skrivas. Säljaren mailade oss i torsdags med detta besked. Det fanns en mening med att huset inte såldes i oktober 2011.


Nu kollar vi på andra hus hos andra leverantörer. Vi gillade verkligen  huset och priset hos LB-Hus så det är supersynd att det blev såhär.


Nya tag!!


 
 
Ingen bild

Staffan

22 januari 2012 22:34

LB-hus konstruktion är det inget fel på. Möjligen är deras snikventillation i överkant på fönster något man skall försöka att välja bort men som hus är de ok då det är gedigna och inget smäck som även förekommer hos andra.
Men sedan, suck. LB-hus byggen liknar hästhandlarmarknad. De har okunniga platschefer som bytes som skjortor. Duktiga snickare flydde redan i höstas när det började gå utför så de blev inte klara i tid med de byggen de hade åtagit sig. Då tog de in ännu värre underentreprenörer. Värmen monterades utan grundinjustering vilket kunde inneburit försört system i bottenplattan pga för hög tempteratur. Inget kallrasspjäll i köksfläkt så det var 13 grader i köket (skulle fixa sig automatiskt efter ett tag sa platschefen) Skall man bygga deras hus så försök få något annat seriöst företag som sätter upp huset för LBhus som byggare är tyvärr ett skämt man inte räknar med. Fanns det kompetent arbetsledning som kan hålla tidsplaner så skulle byggkostnader sjunka drastiskt men det synes inte branchen vara intresserad av så länge kunderna inte begriper att de luras av branchen som mörkar okunnigheten i företaget. Var sedan medveten om att de GarBo försäkringar eller liknande som i dag krävs endast utfaller om företaget som inte klarar sina åtaganden går i konkurs. Så länge de bara lovar och lovar och skjuter på att fixa till fel så är det ett moment 22.
/Staffan K

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 21 februari 2012 13:49

Ni kan följa mig på www.villanitton.blogspot.com då jag inte fixar två bloggar. :-) Hoppas att denna adress blir min sista. Jag vet inte hur många ggr jag bytt och velat. ;-) ...

Av Sandra - 20 februari 2012 10:36

Jag har samlat på mig ett antal böcker skrivna av Ulrika Davidsson med helt otroliga recept med lågt GI. Jag har aldrig ätit så god mat tidigare. Den passar alla oavsett vilket matstil man tror på. Vill man köra tallriksmodellen så lägger man till li...

Av Sandra - 18 februari 2012 14:58

Av Sandra - 18 februari 2012 13:50

Idag åkte jag och sonen till Täby för att köpa en vårjacka och gå på knattebio. Det gick alldeles utmärkt förutom att han tog åt sig rollen som sagoberättare. Berättade för hela salongen om alla figurer och vad de gjorde. Klappade händerna om de gjor...

Av Sandra - 15 februari 2012 08:06

Tänk om Katrin Zytomierska kunde ta all sin sprudlande energi och hennes megastora behov att av synas och höras och göra något bra av det. Utveckla sin EQ och börja tänka till lite extra innan hon öppnar lilla munnen. Det skulle resultera i färre...

Presentation


En familj på tre som nu vill sälja vårt hus för att bygga ett nytt hus. :-)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards